Sofia Bowen Center

- Малко история

Тази техника е създадена в Австралия от Том Боуен (Томас Амброуз Боуен 1916-1982) - скромен мъж, без медицинско образование, определящ себе си като остеопат. Първоначално той се започва да изследва лечебното действие от определени специфични движения в някои точки по тялото. С течение на времето дотолкова усъвършенства и увеличава ефективността от техниката си, че резултатите стават впечатляващи и се налага изцяло да се посвети на лечебната си дейност. Няколко години по-късно открива собствена клиника, в която практикува сам с помощта единствено на своята секретарка. При все това, по официални данни на данъчното министерство на щата Виктория, годишно при него се лекуват над 13 000 пациента! Отчетените резултати са с над 80% подобрение в симптомите на широк кръг заболявания!

След смъртта му тази техника започва да се разпространява и стравнително бързо излиза извън границите на страната, като през 2009г. вече има над 26 000 практикуващи в цял свят. Днес тя се практикува в над 40 страни по света и благодарение на ефективността си е официално призната от здравните власти във Великобритания и Австралия като част от допълващата медицина.

Тъй като техниката е изключително резултатна, тя бързо завладява огромно количество професионалисти. Лекари и терапевти са дълбоко впечатлени от възможностите, които терапията предлага и от обхвата проблеми, които лекува. През 2008г. се създава Колеж по Боуен Терапия в Канада. Днес все повече хора откриват явните ползи от тази система за освобождаване от болката, наречена Боуен Терапия.